Кино и виртуална реалност?
публична презентация на Момчил Алексиев
1 юни 2017, 19:00
Пост-дигитална лаборатория 2017
Център за култура и дебат „Червената къща“

Публична презентация на Момчил Алексиев
Когато киното прекрачи отвъд естествените си семиотични граници, отношението между термините кино и виртуална реалност ни поставя пред качествено различнa дискусия. Как да дефинираме понятието „immersive cinema“ или „поглъщащо кино“? По какъв начин тази тема променя дебата за състоянието на зрителя днес? В тази презентация и дискусия режисьорът, сценограф и основател на първата meet-up група за VR в България (VR Lab BG) Момчил Алексиев комбинира теория и практика и въвежда идеите за „потопеност“ и „пространствено развиване на кинематографични идеи“.

Презентацията ще бъде на български език.
Вход свободен.
Лектор
Момчил Алексиев
Момчил Алексиев е завършил „Наука на спектакъла“ в Университета „Сапиенца“ в Рим през 2008 г. Работи като режисьор от 2007 г. насам, както и като сценограф за театри в Италия, България и Холандия. През 2009 г. става съосновател на студио „Езоп“, където работата му е съсредоточена в намирането на нови органични връзки между пърформанс, кинематографично пространство и видеопрожекции. През 2015 г. завършва магистърската програма на Филмовата академия в Холандия, където работата му е съсредоточена върху въпроса за позицията на зрителя в контекста на потапяне в киното.

Момчил е работил върху късометражни филми, които са показвани на фестивали като „Холандски VR дни“ и GoShort в Холандия, както и на „София филм фест“ в България. Той е основател на първата meet-up група за VR в България — VR Lab BG — и е съосновател на Creative Lab Interactive Studio.

За контакти:
Ако имате нужда да се свържете с нас, изпратете ни e-mail на
[email protected]
или ни следете в социалните мрежи за повече
актуална информация и детайли.
„Пост-дигитална лаборатория“ е проект на Рене Беекман и
Център за култура и дебат „Червената къща“ – © 2017